Egyéni keresés2010. november 22., hétfő

HolsteinA holstein fríz nemesítése folyamán a nagy tejtermelésre és a gépi fejhetőségre (régtől fogva általánosan alkalmazott gépi fejési körülmények között!) irányuló szelekció mellett fontos szerepet játszottak a tartástechnológiai körülmények is. A maximális jövedelem elérésében a tenyésztők óvakodtak minden túlzó és az állatok biológiai igényeit meghaladó elhelyezéstől. Mindenkor a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldásokat alkalmazták.
Ez a körülmény is hozzájárult ahhoz, hogy a holstein fríz tehenek az elhelyezési (istállózási) és klimatikus viszonyokkal szemben nem támasztanak különleges igényeket, sőt igen jól tűrik a félig nyitott istállóban való, kötetlen csoportos tartást és a hideget.


A takarmányozással szemben - nagy genetikai képességük kibontakoztatása céljából - igényesek, teljes értékű takarmányozást igényelnek. Ellenkező esetben először a kondíciójuk, majd a reprodukciós teljesítményük, végül tejtermelésük is leromlik ("önfeláldozó" típus).
A szaporasági mutatók jó fölneveléssel, megfelelő takarmányozással és szakszerű szárazra állítással javíthatók, mert a kifogásolható negatívumok feltehetően nem genetikai alapokon nyugszanak, hanem a hatalmas tejtermelés következtében fellépő anyagcserezavarok stb. okozzák azokat.

Az ellések lefolyása általában normális, a nehéz ellések elofordulása nem jellemző. Ivari koraérése kedvező, középkorán érő fajta. Az üszők tenyésztésbe vétele 360-380 kg testtömeg elérésekor, 16-18 hónapos életkorban lehetséges. Hústermelő képességét közepesnek tartjuk. A hízó állatok izmoltsága általában nem megfelelő, a növendékek növekedési erélye viszont nagy. Egy napra jutó élettömeg-termelés tekintetében sok esetben nem maradnak el a kettős hasznosítású fajtáktól, sőt a húsfajták egy részétol sem. Kedvező az is, hogy a hízó bikák viszonylag nagy végtömegre (kb. 500 kg) hizlalhatók. A vágott áru minősége közepes vagy gyenge.
Tovabbi informaciok : +40764302281, aoferta@yahoo.com

Nincsenek megjegyzések: