Egyéni keresés



2010. november 23., kedd

Charolais

Nagy létszámban megtalálható Észak-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Európa minden országában, bele értve a volt Szovjetunió területét is. E nagytestű, későn érő fajtának legnagyobb értéke a hosszantartó, nagy fejlődési erély és a nagytömegű izomzat. A hízóbikák gyarapodása könnyen elérheti a napi 2000 g-t is. A charolais tehenek a többi húsfajtával összehasonlítva jó borjúnevelők. A választott bikaborjak 205 napos korra gyakran elérik a 300 kg-ot, sőt a világhírű őszi Vichy árverésen a korai bikaborjak közt nem ritka az 500 kg körüli borjú.
A mai, piacra és gazdálkodásra irányuló időkben a fajta jelentőségét - a kiváló húsminőségén kívül - speciális terméke, a nehéz (650-750 kg) végtermék adja. Ebben ugyanis kedvezőbben oszlik el az az állandó költség, amely a borjú előállítását egyébként terheli. Ez az alapja annak is, hogy választott korban igen magas áron exportálható.
A hízott növendék marhák húskitermelési százaléka és értékes húsrészeinek aránya kedvező, faggyúban szegény, jól márványozott a húsa. A charolais hízó bikák a legigényesebb fogyasztói igényeket is kielégítik, ennek megfelelően minden piacon magas áron értékesíthetők.

Nincsenek megjegyzések: